En ovanlig parasit (i Sverige)

2013, Sep, 19 | ENZO - Giardia & more | 1 comment

När Enzo var några månader gammal blev han plötsligt lös i magen från och till och började klia sig lite mer än vanligt, detta var på sommaren.

Vi besökte först en veterinär, och sen en till och båda ville bland annat starta en allergiutredning.

Vi provade att byta foder, men det hjälpte inte. Jag tyckte så synd om lilla Enzo, som nu inte gick upp i vikt som han borde.

Orsaken till klådan var värmen och den försvann när sommaren var slut.

En valp med dålig mage

Fler månader passerade med fortsatta diarréer och siffrorna på vågen stod stilla för vår växande valp.

Då fick vi tipset av en veterinärstudent från Danmark att testa honom via träckprov för parasiten Giardia (Svensk information via länken). Vi skickade iväg testet och fick tillbaka att analysen var positiv. Jag kan inte förstå varför någon av veterinärerna vi tidigare besökt inte testade för detta (i alla fall den senare eftersom då klådan försvunnit). Det stämde verkligen in på dess symptom!

Symptomen för Giardia (Engelsk information via länken) ger oftast diarré och viktminskning. Det är en encellig parasit som lever på tarmslemhinnan och hindrar tarmens normala funktion. Via avföringen avges cystor av Giardia Dessa cystor är mycket tåliga, är resistenta mot desinfektionsmedel och sprids lätt i till exempel vatten. Smittan sprids med infekterat vatten eller mat.

Enligt en tredje veterinär, som vi fick botemedlet Flagyl utskrivet av,

I Sverige är det inte vanligt att man testar för denna typ av parasit men det är desto vanligare i Danmark. Stort tack för att jag träffade på veterinärstudenten! Annars hade allt eskalerat.

Enzo blev frisk efter medcineringen och återhämtade sig snabbt

/Jenny och Enzo

 

Jenny Adelros

Jenny Adelros

About comments

We love if you want to comment. However, as there is a lot of spam be sure to write something that make us see it is not a spam. If you write “nice website I am always looking for new articles” we might consider that as a spam as it doesn’t refer to anythong written in the post.

1 Comment

 1. imelda

  Hejhej! Nu pratar vi ju hundar men min mamma åkte med mig när jag va en undernärd, trött, deppig tonnåring till just Danmark för att träffa en slags doktor som tog blodprov etc och det visade sig att jag hade just DET – gargia lambia…tarmparasit- men också den egna tarmbakterer som muterat etc. Jag fick bl.a ändra kosten totalt och utesluta : socker, spannmål, mjölkprodukter, frukt och jäst.
  På ett år gick jag upp sex kilo, blev puggare och alla menstruations besvär försvann!

  Lycka till med Enzo!
  /Imelda och vovven Ella

  Reply

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Shares
Share This